Viljan att påverka och göra skillnad för sin generation

Rune Bugten och Kasper Sund Kjær. Foto: Linda HåkanssonFackföreningsrörelsens utmaningar är desamma i de nordiska länderna men lösningarna kan se olika ut. Det menar Rune Bugten och Kasper Sund Kjær, internationella gäster på Ungdomsforum.

Rune Bugten, 30, aktiverade sig i Kommunals norska motsvarighet, Fagforbundet. Både han och Kasper Sund Kjær, 23, besöker Ungdomsforum för första gången. Rune Bugten har varit med på Kommunals möte i dag men är här för norska LO:s räkning, där han arbetar som rådgivare för student- och elevmedlemskap.

– Ni har lite andra saker att jobba med i Sverige. Vi har väldigt bra organisering av unga i Norge. Jag blev lite överraskad över att inte fler unga är med i facket i Sverige, säger han.

– Men det vi har gemensamt är viljan att bli tagna på allvar. Vi ser också förbundens ansvar för att ta ungas frågor på allvar.

Kasper Sund Kjær, som är ungdomssekreterare i danska LO, tycker att det är fint att så många samlats, att så många unga vill komma och diskutera fackliga frågor i flera dagar.

– Det är god stämning och fin sammanhållning. När det gäller aktiviteten så kan vi lära av varandra. Den grundläggande utmaningen är densamma, att få unga att förstå varför de ska söka sig till fackföreningarna och hur de kan påverka den nordiska arbetsmarknaden, säger han.

Rune Bugten berättar att liknande möten brukar anordnas i Norge.

– Men när man kommer till andra länder och möter företrädare för fackföreningsrörelsen där kan man få nya idéer och även bidra med egna, säger han.

Vad var det då som fick dem själva att engagera sig fackligt?

Kasper Sund Kjær. Foto: Linda Håkansson– I min generation i Danmark drabbas många av den stora ungdomsarbetslösheten. Det är många som inte går färdigt sina utbildningar och många vet kanske inte ens vad en fackförening är. Det krävs utbildning och det kan facket bidra med. Men viktigast av allt: Jag vill göra skillnad för kamraterna i min generation, säger Kasper Sund Kjær.

För Rune Bugtens del handlar det om att han alltid varit intresserad av politik, dock inte engagerad i något parti. En dag insåg han att fackligt arbete var ett bra sätt att påverka.

– Jag vill slå ett slag för detta med att ställa frågan till sin kollega om att organisera sig. En kollega tog med mig på ett fackmöte och sedan var jag ”frälst”. Det facket jobbar med är det som verkligen gör skillnad, det påverkar människor i deras verklighet och vardag, säger han.

Text: Ingela Hoatson
Foto: Linda Håkansson

Comments are closed.